Alois Rašín

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
 
Skočit na: Navigace, Hledání
JUDr. Alois Rašín
Alois Rašín.jpg
Ve funkci:
14. listopadu 19188. července 1919
Prezident Tomáš Garrigue Masaryk
Předseda vlády Karel Kramář
Předchůdce vznik republiky
Nástupce Cyril Horáček

7. ministr financí Československa
Ve funkci:
7. října 192218. února 1923
Prezident Tomáš Garrigue Masaryk
Předseda vlády Antonín Švehla
Předchůdce Augustin Novák
Nástupce Bohdan Bečka

Ve funkci:
19111917

Ve funkci:
19181920

Ve funkci:
19201923

Narození 18. října 1867

Nechanice
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství

Úmrtí 18. února 1923
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnost česká
Politický subjekt Č. státopráv. str.
mladočeská str.
Čs. nár. demokracie
Děti Ladislav Rašín
Vzdělání Univerzita Karlova
Zaměstnání politik, právník, novinář, ekonom
Profese právník
Příbuzenstvo
švagr Jan Janský
Pamětní reliéf na domě, ve kterém žil a před kterým byl postřelen
Na témže domě se nacházející pamětní deska Aloise Rašína a jeho syna Ladislava, slavnostně odhalená 17. října 2003
Alois Rašín na 20korunové bankovce

Alois Rašín (18. října 1867 Nechanice18. února 1923 Praha) byl český a československý politik a ekonom, jeden z odsouzených v procesu s Omladinou, účastník 1. odboje, jeden z mužů 28. října, první československý ministr financí a funkcionář Československé národní demokracie, smrtelně zraněn při atentátu v roce 1923.

 

 

Život[editovat | editovat zdroj]

Před založením Československa[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 18. října 1867 v Nechanicích, městě nedaleko Hradce Králové, jako deváté dítě Františka a Františky Rašínových. Otec pracoval jako pekař a rolník. Jako nejnadanějsší ze svých sourozenců studoval na gymnáziích v Novém Bydžově, Broumově a Hradci Králové. Maturitu složil v roce 1886 a po ní začal studovat v Praze na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy, odkud však ze zdravotních důvodů přestoupil na Právnickou fakultu UK. Zde byl také mj. členem tradičníku Spolku československých právníků Všehrd. Svá studia úspěšně ukončil v roce 1891. V tomto roce také napsal brožurku České státní právo, kterou úřady zabavovaly a za niž byl Alois Rašín vyšetřován. Už v době svých vysokoškolských studií se začal politicky angažovat. Tato angažovanost mu posléze vynesla ztrátu titulu a dva roky žaláře, ke kterým byl 14. února 1894 odsouzen v procesu s takzvanou Omladinou. Vězněn byl ve věznici Plzeň – Bory a v listopadu 1895 byl Rašín amnestován a dostal zpět i titul doktora práv. Během svých studií sympatizoval především s mladočechy.

S mladočechy se posléze rozešel a podílel se na založení Radikálně státoprávní strany (oficiálně Česká strana státoprávní) a přeměně Radikálních listů v deník. Roku 1900 se však z aktivní politiky stáhl, založil advokátní kancelář (zastupoval kupříkladu Živnobanku) a politické dění komentoval příležitostně na stránkách deníku Slovo. V roce 1907 vstoupil díky změnám vedení do strany mladočeské, kde se věnoval psaní do Národních listů.

Ve volbách do Říšské rady roku 1911 se stal poslancem Říšské rady (celostátní parlament), kam byl zvolen za okrsek Čechy 31 (Klatovy). Usedl do poslanecké frakce Český klub. Na Říšské radě působil ve finančním a rozpočtovém výboru. Ztratil mandát 30. května 1917 na základě pravomocného rozsudku z 20. listopadu 1916.[1]

Po vypuknutí 1. světové války se aktivně zapojil do odboje jako člen organizace Maffie. Roku 1915 byl zatčen a v procesu, který trval od 6. prosince 1915 do 3. července 1916, spolu s Karlem Kramářem, Vincencem Červinkou a Josefem Zamazalem odsouzen k trestu smrti pro velezradu a vyzvědačství. Podle svědků vynesení rozsudku trest přijal nejstatečněji, dokonce se po vynesení rozsudku smál. Před popravou jej zachránil nástup císaře Karla I. na rakousko-uherský trůn. Trest si odpykával ve velmi tvrdých podmínkách ve věznici v rakouském Möllersdorfu, kde sdílel celu společně s Karlem Kramářem. Trest byl mu nejprve zmírněn na 10 let a červenci 1917 byl Alois Rašín spolu s dalšími odsouzenými v rámci snah o dialog s opozičními silami, ačkoliv císaře o milost nepožádal, amnestován. Již během procesu se stal v očích české veřejnosti národním hrdinou. Po návratu z vězení se Rašín okamžitě aktivně zapojuje do politického života. 22. září 1917 byl opět promován doktorem práv, protože rozsudkem z července 1916 již podruhé titul (JUDr.) ztratil. Podílí se na vzniku České státoprávní demokracie a stává se členem předsednictva Národního výboru.

Po vzniku Československa[editovat | editovat zdroj]

28. října 1918 spolu s Antonínem Švehlou, Jiřím Stříbrným, Františkem Soukupem a Vavrem Šrobárem vyhlašuje samostatný stát (viz Národní výbor československý). Právě Rašín je autorem textu prvního zákona.

Původně se s Rašínem v Kramářově vládě počítalo na postu ministra vnitra, ale on raději přijal funkci ministra financí. V této funkci setrval až do 7. července 1919. Díky svému působení získal Rašín pověst budovatele státu a stabilizátora rozvrácených poválečných státních financí. Byl taktéž tvůrcem měnové odluky. Na základě zvláštních pravomocí, které mu byly uděleny, nechal v době od 26. února do 9. března 1919 uzavřít státní hranice a okolkovat veškeré oběživo, které se na území Československa nacházelo a část finančních prostředků nechal zadržet ve formě nucené státní půjčky.

Kromě toho v letech 19181920 zasedal v Revolučním národním shromáždění a v parlamentních volbách v roce 1920 získal za národní demokraty poslanecké křeslo v Národním shromáždění. Po jeho smrti ho na poslaneckém postu nahradil Jan Kamelský.[2][3]

Ministrem financí se stává znovu v první Švehlově vládě. Na tomto místě nahrazuje svého stranického kolegu, politického soka a odborného oponenta Karla Engliše. Nadále podporuje politiku rozpočtové úspory a politiku deflace. Dostává se do sporu s některými legionáři, ve kterém použije i svého známého rčení, že za práci pro vlast se neplatí.

5. ledna 1923 ráno byl Alois Rašín u svého bydliště v Žitné ulici střelen do zad.[4] Pachatelem atentátu byl devatenáctiletý anarchokomunista Josef Šoupal, který si za tento čin odpykal 18 let vězení.[5] Rašínův zdravotní stav byl podle lékařů beznadějný - kulka ho zasáhla do jedenáctého obratle, v němž uvízla. Poranění míchy způsobilo úplné ochrnutí dolních končetin a těžké poruchy střev a močového měchýře; po šesti týdnech utrpení došlo k infekci mozkomíšního moku, k bakteriální sněti a sepsi. 18. února ráno Rašín zemřel. Jednou z jeho posledních starostí bylo, zda atentát nesouvisí s jeho sporem s legionářskými představiteli, což by podle něj bylo tragickým nedorozuměním. V reakci na jeho smrt byl přijat zákon na ochranu republiky.

Alois Rašín byl po celý život orientován nacionalisticky, v mládí zastával radikální postoje, ale postupem života se stával konzervativcem. V době první republiky se stavěl kriticky ke skupině politiků okolo Hradu, ale k pravděpodobnému vyostření konfliktu s nimi vzhledem k Rašínově náhlé smrti nedošlo.

Manželství[editovat | editovat zdroj]

12. září roku 1899 se oženil s Karlou Janskou, dívkou z pražské vlastenecké rodiny. Jedním z jejích bratří byl Jan Janský, pozdější objevitel krevních skupin. Manželka byla Rašínovi vždy velkou oporou. Ze šťastného manželství se narodily tři děti - synové Ladislav a Miroslav a dcera Ludmila.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • České státní právo (1891)
  • Můj finanční plán (1920)
  • Finanční a hospodářská politika do konce roku 1921 (1922)
  • Inflace a deflace (1922)
  • Paměti (1929)
  • Listy z vězení (1937)

Citáty[editovat | editovat zdroj]

Ono je to těžké. Kde hrozí bída, tam hrozí socialismus. A kde hrozí socialismus, tam hrozí bída.
Můžeš a jsi zajisté přesvědčen, že vždycky jen to nejlepší jsem Ti přál a toužil, aby z tebe byl pravý český muž, který by v budoucnosti mohl zdatně pracovat ku povznesení svého národa a své vlasti. Víš dobře, že se na Vás dívám jako na budoucnost svoji, jako na pokračování svého života, na jeho prodloužení ve Vás. Ač musíme býti od sebe vzdáleni v době, kdy dorůstáš v muže a kdy by Ti snad potřebna a mila rada taťkova, očekávám přece, že máš tolik zdravého úsudku, abys neutrpěl škody ve svém vývoji.
— dopis synovi, Ladislavu Rašínovi, z vězení

Památky[editovat | editovat zdroj]

Již za svého života a v následujícím desetiletí byl Rašín několikrát portrétován, většina výtvarných děl je uložena ve sbírkách Národního muzea v Praze:

  • Olejomalba, autor Viktor Stretti, Praha 1924
  • Busta, autor Vojtěch Šaff, Vídeň
  • Busta, autor František Rous, ml.
  • Busta, anonym
  • Plaketa (též pamětní medaile), Josef Šejnost, 1924
  • Dvacetikorunová bankovka československá, portrét Alfons Mucha, Praha 1926
  • Československá oběžná mince nominální hodnoty 10Kčs s portrétem Aloise Rašína 1992, (autoři Jarmila Truhlíková-Spěváková, Josef Úprka).[6]
  • Pamětní medaile, s portrétem; autor Milan Knobloch
  • Medaile Aloise Rašína (1999) je ocenění udělované Vysokou školou ekonomickou v Praze osobnostem, které se zasloužily o rozvoj Vysoké školy ekonomické nebo o rozvoj ekonomické vědy a vzdělanosti.

Místní názvy:

  • Roku 1924 bylo po Rašínovi pojmenováno významné pražské nábřeží (Rašínovo nábřeží, od Jiráskova náměstí po Vyšehrad), spojené z Podskalské náplavky a mově zbudovaného nábřeží mezi Palackého a Jiráskovým mostem, roku 1941 muselo být přejmenováno na Heydrichovo, v letech 19451950 opět Rašínovo, v letech 1950 - 1990 se jmenovalo nábřeží Bedřicha Engelse.[7]
  • V Rokycanech byla na jeho počest pojmenována roku 1923 nová čtvrť rodinných domků, dodnes nazývaná Rašínov.[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Nuvola apps bookcase.svg
  1. Skočit nahoru Databáze stenografických protokolů a rejstříků Říšské rady z příslušných volebních období, http://alex.onb.ac.at/spa.htm.
  2. Skočit nahoru Alois Rašín [online]. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, [cit. 2013-05-24]. Dostupné online. (česky)
  3. Skočit nahoru jmenný rejstřík [online]. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, [cit. 2013-05-24]. Dostupné online. (česky)
  4. Skočit nahoru Ferdinand Peroutka: Budování státu. Lidové noviny 1991. S. 1723
  5. Skočit nahoru Borovička V. P.: Atentáty, které měly změnit svět. Svoboda 1975. s. 179
  6. Skočit nahoru Předpis 130/1992 Sb. – Vyhláška Státní banky československé o vydání mincí po 10 Kčs s letopočtem 1992
  7. Skočit nahoru Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Díl 2, (O-Ž), zpracoval kolektiv autorů pod vedením Marka Lašťovky; [úvod Václav Ledvinka]. Praha : Libri 1998; nepřesně též http://www.pis.cz/cz/praha/ruzne/nabrezi/
  8. Skočit nahoru Rašínov [online]. rokycanyhomepage.ic.cz, [cit. 2013-05-24]. Dostupné online. (česky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KOSATÍK, Pavel. Čeští demokraté : 50 nejvýznamnějších osobností veřejného života. Praha : Mladá fronta, 2010. 280 s. ISBN 978-80-204-2307-8.
  • Lacina, V.: Alois Rašín, Praha 1992
  • Šetřilová, J.: Alois Rašín: Dramatický život českého politika, Praha 1997
  • Šlechta, O.: Alois Rašín in Národní Myšlenka: Osobnosti pravice podruhé, Praha 2006, ISBN 80-903582-2-5

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Další informace o tématu na projektech Wikimedia: